Realizari UNPR

Pensiile militare de până la 3.000 de lei, pentru pensionarii cu o carieră militară completă, nu vor scădea, ci vor creşte. În urma finalizării procesului de revizuire a pensiilor militare din M.Ap.N., la 1 iunie 2011, peste 90 la sută din totalul pensiilor, fie că sunt cu o carieră militară completă, fie incompletă, au crescut.

Pensia minima garantata nu a fost diminuata cu 15%, asa cum intentiona Guvernul, fiind mentinuta la valoarea de 350 de lei.

Indemnizatia pentru cresterea copilului se reduce cu 15%, fata de 25% cât se propusese, existând si un prag minim de 600 de lei. Circa 200.000 de familii se afla în aceasta situatie.

Alocatia pentru copii ramâne nemodificata, ceea ce înseamna aproximativ 4 milioane de familii care, din perspectiva aceasta, nu-si vor diminua veniturile.

• Majoritatea prestatiilor sociale care privesc cele aproape 400.000 de persoane cu handicap ramân neschimbate.

• Cosul de solidaritate - Coşul de solidaritate reprezintă prima mare iniţiativă a UNPR care devine realitate. Prin Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari denumit „Coşul de solidaritate", peste 5,1 milioane de pensionari ale căror pensii sunt mai mici decât câştigul salarial mediu net pe economie – 1.471 de lei în prezent - vor putea achiziţiona, la preţuri mai mici decât cele din magazine, produse alimentare de bază - făină, zahăr, ulei, mălai, orez, precum și alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate.

Programul "Coșul de solidaritate" nu implică efort bugetar. Nu se dau bani, nu se dau subvenţii, nu se cheltuieşte nimic. Pur şi simplu, printr-un efort de organizare, se elimină lanţul intermediarilor şi implicit dispar adaosurile practicate de aceştia.

În România, ponderea cheltuielilor alimentare în coşul de consum al unui pensionar este extrem de ridicată, ajungând până la 60%. Sunt 5,1 milioane de pensionari care sunt nevoiţi să-şi împartă pensia până la ultimul leu între hrană, medicamente şi utilităţi. Pentru aceşti oameni, orice reducere a cheltuielilor este un câştig şi un sprijin important.

UNPR speră ca programul "Coșul de solidaritate" să devină un reper în activitatea de protecţie socială şi să fie continuat de următoarele guverne, indiferent de orientarea lor ideologică.