Mesajul domnului Gabriel Oprea, președintele UNPR, de Ziua Drapelului

la drapelNimic nu e mai sfânt pentru o naţiune decât drapelul pe care îl arborează la bine şi la greu, pe timp de pace și pe timp de război. Tricolorul României vorbeşte despre trecut, spunând istoria independenţei şi a unităţii neamului nostru. Cele trei culori, albastru, galben şi roşu au fost folosite pe stindardele Armatei româneşti încă din prima jumătate a secolului al 19-lea. Ulterior, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul a fost adoptat oficial ca simbol naţional şi reconfirmat atât în vremea lui Alexandru Ioan Cuza cât şi în vremea lui Carol I. Însă istoria pe care o spun cele trei culori este mai vie decât o simplă trecere în revistă a evenimentelor din trecut. Tricolorul vorbeşte despre sacrificiile pe care generaţii întregi le-au făcut pentru împlinirea destinului României, despre jertfa supremă pe care au dat-o eroii care au luptat fie pentru câştigarea independenţei în 1977, fie în cele două Războaie Mondiale, fie pentru eliberarea ţării de sub regimul comunist.
Drapelul tricolor a fost martorul devenirii noastre ca stat şi ca naţiune. Dar în egală măsură, el este reperul pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când privim spre viitor. Tricolorul este dovada unităţii pe care trebuie să o păstrăm. Este dovada curajului şi a spiritului de sacrificiu care trebuie să ne însufleţească atunci când ne construim viitorul. Însă, mai important decât atât, tricolorul este legământul pe care fiecare generaţie, inclusiv noi, îl facem pentru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti.
Ziua Drapelului nu este despre tristeţe sau bucurie. Nu este despre evocarea eroilor, dar nici despre bucuria serbărilor noastre tradiţionale. Ziua Drapelului este însă despre responsabilitate. Astăzi, mai mult decât oricând, privim în urmă la drumul greu pe care neamul nostru l-a urmat de-a lungul istoriei. Ne gândim la toate momentele de cumpănă, la toate alegerile pe care le-am făcut ca popor şi la toate realizările şi împlinirile de care am avut parte. Totodată, privim spre viitor, conştienţi de misiunea pe care o avem, aceea de a purta cu mândrie stindardul tricolor mai departe în istorie. Doar aşa putem spune că ne facem datoria sfântă faţă de naţiune şi faţă de înaintaşi. Şi doar aşa România va fi ţara pe care au visat-o părinţii noştri, pe care o construim noi, cei de azi şi de care se vor bucura copiii noştri şi generaţiile care le vor urma.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Biroul de Presă UNPR

 

Posted in Comunicate UNPR.